poniedziałek, 2 września 2013

Czekoladowa tarta z malinami




      Idealna tarta dla czekocholików :-) Prosta tarta o fenomenalnym smaku! Nie ma co więcej pisać po prostu REWELACJA :-) Bardzo polecamm! :-)

      P.S. Wakacje niestety się skończyły i zaczął się rok szkolny... W związku z tym przepisy będą dodawane niestety rzadziej z powodu szkoły, ale obiecuję że każdą wolną chwile poświęcę blogu. :-)


      Składniki na ciasto kruche:

      ·  2 szklanki mąki
      ·  zimna kostka masła (200g)
      · 1/4 szklanki cukru
      ·1 jajko
      ·łyżeczka soli
                         
      Wykonanie:
      Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier i wymieszać. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. Ciato owijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2h. Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

      Ciasto wałkujemy na cienki placek. Im więcej mąki dosypiemy podzas wałkowania tym ciasto będzie twardsze. Sposób na wałkowanie, który polecam to wałkowanie pomiędzy dwoma arkuszami grubszej foli (polecam rozciąć torebkę zip/strunową i w ten sposób uzyskać 2 kawałki foli). Dzięki temu sposobowi nie musimy dosypywać mąki, a ciasto łatwiej odchodzi. Cienko rozwałkowanym ciastem wykładamy formę na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem.

      Foremki/ formę przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolę lub kulki ceramiczne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piec ok. 15 minut, aż brzegi sie wyraźnie zarumienią. Zdjąć papier i fasolę i piec jeszcze ok. 10-15 minut, aż całe ciasto będzie zrumienione. Odstawić do wysygnięcia.
      Składniki na nadzienie:


      ·         200g śmietanki 30-36% płynnej
      ·         200g. gorzkiej czekolady
      ·         25g golden syrup lub miodu
      ·         50g masła pokrojonego w małe kawałeczki
      ·         Ok. 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
      ·         250g umytych malin + ok. 200g. do dekoracji


      Wykonanie:
      Maliny przeciąć wzdłuż na pół. Poukładać je na wystudzonym cieście przecięciami do góry. Czekoladę posiekać i włożyć do dużej miski. Śmietankę podgrzać w rondlu, aż do zagotowania. Wlać śmietankę do miski i zostawić na 5 minut. Po 5 minutach wymieszać dokładnie aż składniki się dobrze połączą. Dodać masło, golden syrup i cukier puder i wszystko wymieszać, aż masło się rozpuści. Masę wylać na spód w malinami i stawić do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem poukładać maliny na wierzchu tarty.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)